3 tips til bedre kompost til haven

Det bedste man kan gøre for sin have er at lave masser af kompost. Der er næppe nogen almindelige parcelhushaver der der får for meget kompost og slet ikke hvis den kun er lavet af husholdningsaffald.

Ligesom talemåden “du bliver hvad du spiser” så vokser dine planter i haven af den gødning der er i jorden og som du tilfører. Kunstgødning virker hurtigt og kortvarigt og indeholder ofte kun NPK dvs. kvælstof, fosfor og kalium. Men planterne i haven har brug for langt flere næringsstoffer.

Ved at bruge kompost så lægger du en bufferbank af næring som langsomt frigives til stauder, græsser, buske og træer. Samtidigt får du forbedret jordstrukturen så den kan indeholde en større vandreserve og mere ilt til rødderne.

Sorter dit husholdningsaffald så alt organisk kommer i komposten – grønt affald fra haven bliver selvfølgelig ikke kørt til genbrugspladsen – det er jo rent guld. Hvis naboen ikke gider at kompostere så tag imod som den hjælpsomme nabo og scor gødningsværdien!

Komposter med kompostorm og du vil markant øge kvaliteten af komposten og komposteringen går hurtigere.

Tilfør husdyrgødning – find en kollega med hest eller besøg den nærmeste rideskole så kan du få nok gødning nok. Lad det gerne varmkompostere inden du tilsætter orme, så får du både kickstartet komposteringsprocessen og uskadeliggjort ukrudtsfrø.

 

 

Louise Toft Petersen

Avler orm fordi jeg ikke kan lade være. Kompostorm kommer ikke til at redde verden, men de gør komposten lidt bedre.... derfor giver det mening at tilsætte orm til din kompost.

Få nyheder sendt som email

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Andre indlæg

Hvordan skal kompost se ud når den er færdig?

3 pallerammer og et tæppe

Ormekompost hjælper dine planter til at modstå rodsygdomme

Døde kompostorm kravler ikke

Byg kompostbeholder i træ som kompostorme vil elske