Hoved menu

Gronsager-til-orme

Der spises på livet løs i fabrikken

Faktisk kan man høre ormene gnaske når man løfter låget, i 5 sekunder kan man se ormene inden de trækker ned i komposten pga lyset. Graver man lidt i komposten, så er det i de øverste 5-10 cm ormene er og på overfladen kan man tydeligt se når der er spist op. Komposten bliver helt jævnet ud og overfladen får udseende som en natursvamp, let og luftig. Et stort overfladeareal der er mørklagt er ormenes foretrukne tallerken. Så gå uden om de kegleformede kompostbeholdere hvis du har valget mellem een med lodrette sider og en der er er mindre i toppen end bunden. Et alternativ er at lave en ramme af træ (fx en palleramme) og lægge et låg eller plastik over. Således får du en stor overflade hvilket er særligt vigtigt hvis du har meget haveaffald.

På billedet kan du se både gulerødder, salat og mel, jeg havde hældt alt for meget mel på bordet da jeg lavde boller og det skal da ikke gå til spilde da det  er udemærket foder til ormene. Gulerødderne er væk i løbet af 14 dage, havde jeg blendet dem så havde det gået meget hurtigere.

2 Responses to Der spises på livet løs i fabrikken

  1. Louise 30. august 2012 at 10:46 #

    Hej Louise, kan jeg starte en mini kompost op nu? Jeg tænker på at gøre det i en 1. Klasse, hvor jeg underviser i natur&teknik. kompostbeholderen skal stå indenfor.
    Mvh.
    Louise Sukkot

    • Louise Toft Petersen 30. august 2012 at 11:45 #

      Hej Louise
      Det kan du fint, hvis du har brug for en video guide, så har min gode ven Bentley lagt en video på nettet

      http://www.youtube.com/watch?v=WxhEQEA0GN8
      Den viser hvordan man laver en indendørs beholder af 2 stk. 30 liters plastbox – du ved dem med låg til 3 for 100 i Fakta.

      Hver opmærksom på at starte med så mange orm som muligt for at børnene kan se at der sker noget fra uge til uge. Hvis man starter med for lidt orm vil det gå langsom og ungerne mister “troen”. Hvis du har mange orm underbygges det du fortæller af wau-effekten når de der madpakkeresterne forsvinde. Husk at findel maden så meget som muligt for at det bliver orm lækkert, i vintermånederne kan du lade maden få en gang frost så cellevæggene nedbrydes. Efter optøning er det ren ormeguf.

      Du kan evt lave et ligge vinterforsøg med 2 marmeladeglas med 25 orm i hver og en får frisk mad og en får optøet mad ind i skabet til næste uge. Så skal der nemlig røres ved ormene når de skal tælles og læg lige mærke til hvor fine rene lyserøde de er.

      Hvis boxene er gennemsigtige, så husk at dække med et tæppe i det daglige eller stil dem i et skab, så ormene kan færdes i mørke på overfladen.

      Hold dig ikke tilbage hvis du har flere spørgsmål

Skriv et svar