Er der liv i din kompostbeholder?

Hvis der var i kompostorme i kompostbeholderen i efteråret, så er der sikkert masser af liv. Den milde vinteren har betydet at mikroorganismer har fortsat aktiviteten og der er næppe gået mange orm til pga. frost. Så voksne orm vil allerede fra tidligt forår gå igang med at omdanne dit grønne affald. Ormekompost som du kan bruge i havens bede og potter. Så længe temperaturen er under 10 grader sker der dog ikke en masse, men fyld endelig køkkenaffald i beholderen hele vinteren og bland det gerne med iturevne æggebakker og andet struktur materiale.

Er din kompostbeholder fuld?

Tøm din kompostbeholder og brug komposten i haven, det øverste materiale kan bruges til at starte den tomme kompostbeholder op med på ny. Sørge for at gemme en spandfuld ormerigt kompostmateriale at tilsætte den tomme kompostbeholder.

Hvis din kompostbeholder er fuld og der er stadig en masse materiale der ikke er blevet til kompost. Så er der flere løsninger, den bedste er at starte en ekstra kompostbeholder. Den bøvlede løsning er at sortere det færdige fra og putte det uomsatte tilbage i beholderen.

Det er på dette tidspunkt man fortryder at man ikke vare mere flittige med at sortere grene fra til kompostering under hækken istedet for i kompostbeholder. Eller at man ikke findelte staudetoppene bedre. Det grove er bare længere tid om at kompostere og staudetoppe der ligger tørt vil ikke blive komposteret – never ever.

Har man fyldt beholderen med staudetoppe, så tag en spade og hak dem i stykker. De er som regel sprøde når de er tørre. Det giver varmen og man kan få afløb for alle sine aggressioner. Dumme kone, chef, teenagerbørn – hak hak hak. Prøv det….

Mens man står og hakker i det kan man så overveje om ikke man hellere vil lave en anden og større kompostbeholder. Ingen grund til at tænke småt, hellere for stor end for lille, for så slipper man for at skulle bøvle med kompost der ikke er omsat når den er fuld.

Jeg kan varmt anbefale pallerammer. Det er en lynhurtig og billig måde at lave en stor kompostbeholder som er til at tømme på en nem måde når den er færdig. Det svarer til en bunke i haven med pæne lige kanter. Der er god jordkontakt, så i kolde vintre søger ormene blot ned ad og klarer vinteren der. Når den skal tømmes kan man let komme til med en skovl, spade eller greb. Det kan anbefales at have to ved siden af hinanden og først tømme den første når begge er fyldte. Rammerne kan males og de kan stables til en meters højde uden problemer. Mindre kan gøre det, rammerne er hver især 20 cm høje.

Når man har så rigeligt med kompostplads, så kan man jo ligefrem tilbyde Grønt affald til kompostbeholderat tage imod andres affald eller tage kaffegrums fra med hjem fra firmaets kaffeautomat. Det er godt kompostmateriale og ormene synes godt om det. Sidste men ikke mindst så får du en masse kompost til haven.

Kompost giver planterne varieret næring og jorden får en sund struktur der holder godt på vand i tørre perioder. Planter der alene skal leve af kunstgødning risikerer ringere vækst, mindre modstandskraft mod sygdomme og skadedyr. Det er lidt som at leve af vitamintabletter og vand, man overlever men der mangler en masse vigtige næringsstoffer.

Louise Toft Petersen

Avler orm fordi jeg ikke kan lade være. Kompostorm kommer ikke til at redde verden, men de gør komposten lidt bedre.... derfor giver det mening at tilsætte orm til din kompost.

Få nyheder sendt som email

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Andre indlæg

Hvordan skal kompost se ud når den er færdig?

3 pallerammer og et tæppe

Ormekompost hjælper dine planter til at modstå rodsygdomme

Døde kompostorm kravler ikke

Byg kompostbeholder i træ som kompostorme vil elske