Fra regnvandstønde til ormefabrik

Jeg fandt en fantastisk velegnet firkantet regnvandstønde (210 l.) hos Max Bahr i Flensborg. Ved ganske få ændringer blev den til en ormefabrik som kan holde en en stor flok orm beskæftiget med det de er bedst til – æde og sk…

30 cm fra bunden indsatte jeg 9 stk. 6 mm gevindstænger med 7,5 cm imellem og hver stang blev monteret med et elektrikkerrør der netop passede indvendigt i tønden. Således spændt sammen havde jeg pludselig tremmebunden i ormefabrikken og manglede kun at save et hul ud nederst til “høstkammeret”

Det lille job klarede stiksaven på fineste vis og så var ormefabrikken klar. Luksusdetaljer såsom hjul kan med lethed monteres og gøre fabrikken  mobil hvis det er en fordel.

Nu fortsætter jeg med at fodre ormene i ovenfra og om nogle måneder kan jeg begynde at høste kompost fra bunden. Mens vi stadig har vinter som vil jeg lade foderet få en gang frost inden det igen optøes og hældes i ved ormene. Ved at fryse grøntsager bliver det mere tilgængelig for ormene som jo foretrækker findelt mad. (tænk på konsistensen af optøede gulerødder)

Fabrikken får indtil foråret plads i fyrrummet så ormene ikke fryser, – der er ikke plads til mere i kælderen til flere bokse, der står allerede 2 hyndeboxe og en affaldscontainer.

Gronsager-til-ormeJeg går stadig og tænker på et godt navn til systemet med orm på tremmebund. Indtil videre kalder jeg det for en ormefabrik, affald ind fra toppen og sort guld ud i bunden! Sig til hvis du har en god ide til navn. På engelsk er det hyppigst anvendte navn Flow Through Bin/Bed, men Worm Digester og Worm Reactor forekommer også for en box stor som lille med net eller tremmer i bunden.

Så hvis du har meget grøntaffald, så er orm på spalter måden at øge kapaciteten indendørs. Systemmet bruges også kommercielt til at omdanne affald til homogen ormemøg, ja det kan desværre ikke oversættes kønnere. Kønt er navnet ikke, men effektivt er produktet. Ikke alene består det af letoptagelig plantenæring, men også af masser af mikrobiologisk liv der kan konkurrere med skadergører under jorden. Ved udvanding af kompost-te brygget på ormemøg reduceres også skadegører over jorden, fx meldug.

Ormefabrikken kan laves på mange måder, lige fra en almindelig plastik affaldscontainer med tremmer og hul i bunden til træboks monteret med rionet.

 

 

Udgivet i

Louise Toft Petersen

Avler orm fordi jeg ikke kan lade være. Kompostorm kommer ikke til at redde verden, men de gør komposten lidt bedre.... derfor giver det mening at tilsætte orm til din kompost.

Få nyheder sendt som email

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Andre indlæg

Hvordan skal kompost se ud når den er færdig?

3 pallerammer og et tæppe

Ormekompost hjælper dine planter til at modstå rodsygdomme

Døde kompostorm kravler ikke

Byg kompostbeholder i træ som kompostorme vil elske