Hoved menu

Stop spild af mad

Der er mange måder at reducere mængden af komposterbart affald der bliver smidt i affaldsspanden og fragtet til forbrænding på. Anvend alt mad du bringer hjem, læs mere på www.stopspildafmad.dk Hos os bliver al mad spist!  Hund og kat får kødrester, brødrester får hønsene og alt det grønne får ormene (hønsene har rigeligt grønt)

Så alt mad som er produceret og transporteret hjem undgår at blive sendt til forbrænding men bliver til dyrefoder eller kompost til haven eller krukker på altanen.

Har du ikke husdyr eller lyst til orm, så  er Bokashi måske en måde for dig at hjemmekompostere på. Her gærer/sylter du dit affald med tilsætning af mikroorganismer. Du kan finde mere om Bokashi på Youtube eller http://www.bokashicomposting.com eller en af de mange andre sider du kan google dig frem til.

 

 

4 Responses to Stop spild af mad

 1. Frants Nielsenn 2. maj 2012 at 14:47 #

  Hej
  Jeg har et spørgsmål som jeg håber du kan og vil hjælpe mig med.
  Jeg bor i byen og har lavet en kompost i min altan af en plastik kasse med små huller i bund og låg. Jeg har så købt nogle kompostorm og puttet i.
  Men når jeg åbner den, synes jeg nogle gange det lugter af mug. Er det meningen? Hvis ikke, hvad gør jeg forkert?

 2. Louise Toft Petersen 2. maj 2012 at 22:30 #

  Hej Frants
  Når organisk materiale nedbrydes så lugter det ikke af roser og det er en del af processen i din box med kompostorm, men alt med måde. Det du skal sikre er at materialet ikke bliver for vådt, men hvis du har huller i bunden i af boxen så tror jeg ikke der er risiko for det. Når du putter grøntsager i så skær dem i stykker, så der ikke er hele og halve salathoveder i boxen da det let bliver en rådden klat. Rod ikke rundt i boxen så der kommer frisk grønt ned i bunden.
  Husk det er en proces og man lærer hele tiden.
  mange hilsener Louise

 3. Frants Nielsenn 3. maj 2012 at 7:06 #

  Hej Louise
  Tak for dit svar. Det er godt at vide. Jeg har nemlig også læst det det ikke må lugte surt,men det gør det nemlig heller ikke.
  Med hensyn til hullerne i bunden, så er de jo forholdsvis små, men jeg var faktisk nervøs for at ormene ville stikke af den vej. Det har jeg dog ikke oplevet, men hullerne er også kun 1½ mm. Men nu kanjeg i stedet for se at der ligger nogle små døde hvide larver under kasser.
  Er det et problem hvis der kommer andre insekter i komposter og kan det ikke undgåes eller kan det være fordi der er for vådt eller tørt? I modsætning til ormene, så oplever jeg jo at de stikker af ud af kasser, så det kunne jo tyde på at de ikke bryder sig om at være der.
  Dbh Frants

 4. Louise 9. maj 2012 at 6:35 #

  Hej Frants
  Andre insekter kommer helt af sig selv, og har du ikke haft bananfluer så kommer de nok 🙂
  Det små hvide orm er ret almindelige, og jeg troede i min spæde start at det var nyudklækkede kompostorm og glad var jeg over den overvældende avlssucces. Senere fandt jeg ud af at det er det altså ikke, men en blot et andet helt naturligt forekommende dyr i den levende kompost. Du skal være opmærksom på at det kan være tegn på lavt pH hvis der er mange af dem, og det er ikke kompostorms favorit, så knus dine æggeskaller og put dem i komposten. Du kan læse mere på Bentleys side http://www.redwormcomposting.com/worm-composting/ive-got-white-worms/
  Mange hilsener Louise

Skriv et svar