Hvordan redder man kompostorme?

Flere har spurgt mig hvordan de skal få ormene tilbage i beholderen, når de bruger komposten. Jeg kan afsløre at man løber panden mod e 045001n mur, hvis man forsøger sig med lydighedstræning.

Det første man skal lære sig er at sige pyt. Pyt med at man ikke får alle orm ud af komposten, havens fugle vil glæde sig over dem, og indtil da finder de måske en klump kompost at bo i ude i haven, især hvis man har meget jorddække. Så har man on-site kompostering – det er den allerfineste metode. Den slutter når en solsort kommer forbi.

Tilbage til bunken med kompost der skal ud i haven og man vil gerne have en masse orm tilbage i beholderen.
Man skal huske 2 ting. Orm hader lys og tørke, mens de elsker meget fugtig kompost. Uanset hvad så tager det altså tid at sortere orm fra og håndplukning, er slet ikke nogen tosset løsning, hvis komposten er kompakt, våd og klæg. Man behøver ikke alle ormene, blot tilstrækkeligt til at starte kompostbeholderen op igen. En god håndfuld eller 2 og det tager ikke nær så lang tid som at sigte komposten.

Der sker noget når du tager en masse voksne orm og putter i rigeligt affald. Så vil hver eneste orm sige “Åhh vi har masser af mad og ingen børn til at efterfølge os” og så vil de lægge en hulens masse kokoner for at sikre arten. Hvis der så bliver for mange orm og sparsomt med mad, så skrumper ormene i størrelse og antallet mindskes. Smart biologi helt uden WIFI.

Tilbage til høst af orm. De skyr lys, så med en rive kan man rive de øverste 5 cm øverste af bunken, der vil ikke være mange orm. Så drikker man en kop kaffe og river endnu et lag af og hænger vasketøj op. Så river man endnu et lag af og sådan forsætter man med at koncentrere ormene i bunden af bunken. Det kaldes lyshøst af orm. Komposten skal være ret løs for at det er sjovt at høste ved hjælp af lys. En enden metode er udtørring og den kræver også en løs kompost uden klumper for ellers vil ormene blot krybe sammen i knoldene. Bred komposten ud i carporten og læg en plade på midten der hindre udtørring. Så vil ormene samle sig under pladen, hvor der er pænt fugtigt.
Ingen træer gror ind i himlen, når du tørrer komposten ud, så forringer du også det mikroliv der er i den og som vi gerne vil berige haven med.

Så det letteste og bedste er oftest at håndsamle et pænt antal eller tage et par skovlfulde ormerig kompost og putte tilbage i kompostbeholderen. Det er gratis kompostorm på ingen tid.
Man skal ikke gøre det svære eller mere bøvlet end nødvendigt.

Nyd nu at du har lavet din egen kompost, som dine planter vil kvittere for ved gro som blev de betalt. Dit affald er ikke blevet kørt på forbrændning eller genbrugsplads, men genanvendt lokalt. Det er faktisk værd at tage hatten af for.

Louise Toft Petersen

Avler orm fordi jeg ikke kan lade være. Kompostorm kommer ikke til at redde verden, men de gør komposten lidt bedre.... derfor giver det mening at tilsætte orm til din kompost.

Få nyheder sendt som email

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Andre indlæg

Hvordan skal kompost se ud når den er færdig?

3 pallerammer og et tæppe

Ormekompost hjælper dine planter til at modstå rodsygdomme

Døde kompostorm kravler ikke

Byg kompostbeholder i træ som kompostorme vil elske