Overvintering af kompostorm

Overvintering af kompostorm er slet ikke svært. Den letteste måde at overvintre kompostorm er i en stor kompostbunke eller en godt fyldt beholder som har direkte kontakt til jorden. Det handler om at sikre at komposten ikke bundfryser.

Ormene kan overleve lige omkring frysepunktet, men 7 grader er helt klart bedre end 1 grad. Kokonerne (orme-æg) kan godt tåle frost, så selvom ormene dør så er man sikker på nye orm i foråret. De klækker først når temperaturen er passende, dvs et pænt stykke over 10 grader. Der går yderligere en del uger inden de er til at få øje på i komposten. Men de er der og skal nok æde sig store i løbet af sommeren, men det er der nok mange der ikke har tålmodighed til. Så bedst er det at holde de voksne i live vinteren over, så de er klar fra tidligt forår.

Udendørs overvintering af kompostorm

En bunke i haven med et dække af visne blade og noget der holder dækket på plads. Jeg kan ikke komme på bedre og billigere kompostbeholdere end pallerammer. De lette at flytte rundt med, kan males i en passende farve, forhøjes med 20 cm hver gang man sætter en ekstra ramme på. De kan findes alle steder brugte, nye og færdigmalede. På den måde er der jordkontakt og en passende mængde kompost der vanskeligt fryser.

Indendørs kompostering med kompostorm

Har man mulighed for at flytte sin beholder ind i varmen er det selvfølgelig helt optimalt. Jeg ved godt at mange vil synes at det er lige langt nok at gå, men nogen bager også selv alt deres brød. Mens andre fixer alle skavanker på bilen og så er der nogen der holder kompostorm indendørs. Det kan sagtens gøres uden massive lugt og bananflueproblemer, det kræver bare at man sætter sig godt ind i opgaven, har viljen til at passe ormene lidt mere intensivt. Der er mange måder at gøre det på og en søgning på Youtube med “vermicomposting bin” vil give dig et rigt udvalg af eksempler på måder at holde orme indendørs på. Et alternativ kan være at få en kompostbeholder med hjul den skal afhentes her på stedet.

Louise Toft Petersen

Avler orm fordi jeg ikke kan lade være. Kompostorm kommer ikke til at redde verden, men de gør komposten lidt bedre.... derfor giver det mening at tilsætte orm til din kompost.

Få nyheder sendt som email

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Andre indlæg

Hvordan skal kompost se ud når den er færdig?

3 pallerammer og et tæppe

Ormekompost hjælper dine planter til at modstå rodsygdomme

Døde kompostorm kravler ikke

Byg kompostbeholder i træ som kompostorme vil elske