Når du starter med kompostorme

Kompostorm foretrækker at opholde sig i de øverste 20 cm af komposten. Kompostorme er ikke jordboende orme og vil derfor ikke grave sig ned i jorden i en udendørs bunke eller bed.

Optimal temperatur er mellem 15 0g 25 grader, temperaturer over 30 grader skader dem eller får dem til at søge væk. Ved temperaturer under 10 grader reduceres aktiviteten væsentligt og de dør ved frost temperaturer. Deres kokoner med babyorm tåler fint frost og klækkes når temperaturen er optimal igen efter vinteren.

Kompostorm har brug for konstant fugtighed og tåler ikke at tørre ud. Madrassen skal være netop så fugtig at der kan presses en dråbe vand ud af en håndfuld – sådan cirka. De vil altid søge hen imod et optimalt klima, er der for tørt vil de søge dybere ned eller flygte.

De søger mod mørket og skyr lys, man kan således holde dem i en åben kasse når blot der er lys døgnet rundt. Der findes utallige historier om åbne ormekasser hvor lyset ved et held er blevet slukket, hvorefter man har fundet nysgerrige orm på gulvet, væggene, møbler, vinduer og loft – ikke et syn man har brug for når man kommer træt hjem.

Som regel vil ormene ikke søge bort hvis deres levebetingelser er gode, og de ikke er stresset. Når man starter et nyt ormesamfund op indendørs kan det være en fordel at hænge lys henover i en lille uges tid, indtil de har vænnet sig til deres nye hjem.

 

Louise Toft Petersen

Avler orm fordi jeg ikke kan lade være. Kompostorm kommer ikke til at redde verden, men de gør komposten lidt bedre.... derfor giver det mening at tilsætte orm til din kompost.

Få nyheder sendt som email

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Andre indlæg

Hvordan skal kompost se ud når den er færdig?

3 pallerammer og et tæppe

Ormekompost hjælper dine planter til at modstå rodsygdomme

Døde kompostorm kravler ikke

Byg kompostbeholder i træ som kompostorme vil elske