Tør kompost – vand din kompostbeholder i det tidlige forår

En tør kompost sker der nemlig meget lidt i, mikroorganismer og kompostorme holder sig hvor der er fugtigt. For at det grønne affald kan omdannes til kompost skal der være en passende mængde fugtighed i komposten. En stor bunke blade kan med fordel dækkes med noget der masser dem sammen så de holdes fugtige. Eksempelvis er bøgeblade meget luftige og holder sig tørre hvis ikke der er noget der holder på fugten plade eller andet materiale der trykker bladene sammen.

Tør kompost kan medføre at kompostormene udvandre

Hvis indholdet i kompostbeholderen er for tørt i foråret når temperaturen stiger og kompostormene bliver aktive, så risikere man at de forlader kompostbeholderen og søger andre græsgange. Det er naturligvis en farefuld færd. Risikoen for at møde morgenfrisk solsort er overhængende, hvis nattens vandring ikke er slut når solen stor op. Kompostorme har ingen øjne og har således ingen ide om hvor de begiver sig hen og om der er ly forude. Så de er virkelig optimister når de vandrer afsted. Kompostorme bryder sig ikke om lys, så det er oftest om natten de vandrer. Men regnvejr kan også får dem til at vandre. Især hvis man har kompostbeholderen stående i et drivhus eller skur hvor regnen kan tromme på taget. Især sultne kompostorme vil tage chancen i regnvejr, så sørg for at de har rigeligt med mad og et godt klima hvor de bor. Det er den bedste det er vist samme regel som i parforhold.

Findel dit materiale til komposten

Når materialet er klippet, hakket eller findelt på anden måde så pakker det sig bedre og så kan man meget lettere holde en god stabil fugtighed i sin kompost. Undgå at blande grene i komposten, de er bare længere om at kompostere end alt andet. Klip dem evt. i 50 cm stykker og smid dem ind under buske eller hæk. Der kan de få et par år til at kompostere. Busk og hæk får med tiden glæde af næringsstofferne. Brug en spade til at hakke stængler i mindre stykker med hvis de allerede er puttet i kompostbeholderen. Palleramme

Gode fugtgivere til komposten

Græskar fungere fint som fugtighedsbuffer, så put endelig efterårets halloween græskar i kompostbeholderen. Den vil tabe saften i løbet af vinteren til glæde for resten af komposten. Kompostorm ELSKER græskar så smid endelig resterne i komposten. Det giver også en fin kompostbeplantning året efter hvis det er en åben beholder eller bunke. Køkkenaffald har også et højt vandindhold så det er oplagt at bruge det.

Er din kompostbeholder fuld og ikke færdig så start en ny, brug fx pallerammer. Det er en super god måde at lave en rummelig kompostplads.

Louise Toft Petersen

Avler orm fordi jeg ikke kan lade være. Kompostorm kommer ikke til at redde verden, men de gør komposten lidt bedre.... derfor giver det mening at tilsætte orm til din kompost.

Få nyheder sendt som email

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Andre indlæg

Hvordan skal kompost se ud når den er færdig?

3 pallerammer og et tæppe

Ormekompost hjælper dine planter til at modstå rodsygdomme

Døde kompostorm kravler ikke

Byg kompostbeholder i træ som kompostorme vil elske